orosz kormány és vpn

Oroszország blokkolja a NordVPN-t

A hónapokon át tartó spekulációt követően immár hivatalos: az orosz kormány kilenc VPN-szolgáltatót fog blokkolni, a következőket: ExpressVPN, NordVPN, IPVanish, HideMyAss!, TorGuard, VPN Unlimited, OpenVPN, Hola VPN és VyprVPN. Nézzük, mit jelenthet mindez!

Gyors eszkaláció

Szerencsére a legtöbbünk számára a VPN használat oka, hogy nézhessük az amerikai Netflixet, vagy hogy megnézhessük azt a zenei videót, amit egyébként nem hagyna a Youtube. Sokan vannak azonban, akik számára VPN-ek biztosítják a szólásszabadságot, valamint a szabad önkifejezés és információáramlás lehetőségét. Ez pedig nem tetszik a Kremlnek.

Ezért kérte meg az orosz kormány már körülbelül két hónapja az összes VPN-szolgáltatót, hogy blokkolja az összes tiltólistán szereplő webhelyet. Ez a feketelista természetesen tartalmazza az összes olyan webhelyet is, ami Putin-ellenes vagy általánosságban kritikus az orosz kormánnyal szemben.

Ez kirívó támadása azoknak a szabadságoknak, amiket a VPN-ek nyújtanak ügyfeleiknek. A Roskomnadzor (a kommunikáció, az informatika és tömegmédia felügyeletéért felelős szövetségi szolgálat) pedig ezt nagyon jól tudja. Ha egy VPN nem válaszol a kérésre, akkor elérhetetlenné válik. Az orosz kormány céltáblájára került 10 VPN közül egyedül a Kaspersky Secure Connection engedett a követeléseknek.

A Kaspersky és az orosz kormány

Nem meglepő, hogy a Kaspersky volt az egyedüli VPN-szolgáltató, amely teljesítette a kérést. A céget Moszkvában alapították 1997-ben, és azóta sokan gyanakodtak arra, hogy az orosz kormányhoz köthető. Többek között az Egyesült Államok kormánya is (erről többet itt olvashatsz). Bár Jevgenyij Kaszperszkij azt állította, hogy a Kaspersky Lab és az orosz kormány közötti kapcsolatra tett utalások „alaptalan összeesküvés-elméletek”, a cég Svájcba költöztette székhelyét, hogy csökkentse az aggodalmakat.

Most, hogy a Kaspersky lesz az egyetlen VPN, amit az oroszok használhatnak, ezek a találgatások új erőre kaphatnak.

A cenzúra elleni harc fontossága

A Kaspersky döntése semmikép sem vet jó fényt rájuk. A VPN-ek fő célja, hogy küzdjenek a cenzúra ellen, és megvédjék a felhasználóik adatait. Az orosz kormány lépései nagyban korlátozni fogják a szólásszabadságot. Mint egy nemrégi cikkünkben említettük, a céljuk egy nagy tűzfal létrehozása, ami hasonló lenne a kínai kormányéhoz.

Teljes mértékben támogatjuk és elismerjük az ilyen cenzúrával szembeszálló VPN-eket. Mi abban tudunk segíteni, hogy megkönnyítjük, hogy megtaláld a szükségleteidhez a legjobb VPN-t.

Ne maradj le a legfrissebb VPN-es és adatvédelmi hírekről, kövesd a blogunkat!

Szóljon hozzá

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments