A Facebook 533 millió felhasználó adatait szivárogtatja ki

A Facebook több mint 500 millió felhasználó adatait szivárogtatta ki

Újra megtörtént a Facebooknál. Egy hacker fórumon 533 millió közösségi média platform felhasználóját fedezték fel. A szivárgást eredetileg Alon Gal, a Hudson Rock kiberbiztonsági vállalat műszaki igazgatója fedezte fel, és a Business Insider számolt be róla.

Ez messze nem az első eset, amikor a Facebook egy hatalmas adatszivárgásba keveredett. Még 2019-ben 540 millió fiók hatalmas adatszivárgását fedezte fel az UpGuard kiberbiztonsági vállalat.

Ezúttal azonban az adatszivárgás még invazívabb, és világszerte emberek millióit nyomoríthatja meg.

A kiszivárgott adatok az alábbiakat tartalmazzák:

  • Felhasználónevek
  • Telefonszámok
  • Születési dátumok
  • Személyes és életrajzi adatok
  • Bizonyos esetekben email címek

Gal eredményei alapján az adatszivárgás több mint 106 ország felhasználóit érinti. Ezek közé tartozik Egyiptom (több mint 44 millió felhasználó), Olaszország (35 millió felhasználó), az Egyesült Államok (32 millió felhasználó) és Oroszország (10 millió felhasználó), hogy néhányat említsünk.

Dave Walker kiberbiztonsági szakértő alaposan elemezte a kiszivárgott adatbázist, és megállapította, hogy egy Mark Zuckerberg személyes telefonszámát is tartalmazza.

Alon Gal arra a következtetésre jutott, hogy ez a sajátos adattömeg tovább használható kifinomult és invazív hacker támadások végrehajtására:

“Egy ekkora adatbázis, amely tartalmaz olyan bizalmas információkat, mint a Facebook sok felhasználójának telefonszáma, minden bizonnyal ahhoz vezet, hogy a rosszindulatú hackerek kihasználják az adatokat pszichológiai manipulációs támadások [vagy] hackelési kísérletek végrehajtására”

A Facebook fenntartja azt az állítását, hogy ezek az adatok egy régi, 2019-es adatszivárgásból származnak, amelyet a közösségi média platform sebezhetősége tett lehetővé, amelyet időközben kijavítottak.

Szóljon hozzá

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments