NordVPN

5 perc elolvasni
4.5
Megnéz NordVPN
NordVPN
4.5
Price
$5.75 havonta
Overview
A megbízható és megfizethető VPN-szolgáltatást kereső embereknek érdemes megnézniük a NordVPN-t. Főleg a vpnszerver.hu kétéves exkluzív akcióját!
Support

Értékelés

Összesített pontszám
4.5
Sebesség
4.5
Alkalmazások
4.5
Adatvédelem és biztonság
4.5
Ügyféltámogatás
4.3
Szerverek
4.8

Tulajdonságok

Works with Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS iPhone-iPad
price $5.75 per/month
Payment methods PayPal, Credit Card, Bitcoin, Alipay
Sebesség 9 / 10
Protokollok: OpenVPN, PPTP, L2TP/IPSec, IKEv2
Naplózási politika Limited logs
Simultaneous connections 6
Based In Panama
Jurisdiction Panama - Not a Fourteen Eyes Country AND Not an Enemy of the Internet.

NordVPN – értékelés

Jó szerverhálózat nélkül nincs igazi VPN-szolgáltató. Ezt a NordVPN is jól tudja, és gyors ütemben bővíti a hálózatát. A szolgáltatásában túlsúlyban van Európa, de az Európán kívüli zónákban található kiszolgálók száma folyamatosan emelkedik. Különösen az Egyesült Államokban, ami jó hír bárkinek, aki amerikai Netflixet vagy BBC iPlayert szeretne streamelni földrajzi alapú blokkolások nélkül, jó streamsebességekkel.

A NordVPN jelen pillanatban 2245 kiszolgálóval rendelkezik 56 különböző országban. A legtöbb az EU-ban található, de az észak- és dél-amerikai területeken lévők száma is 900 fölött van. Ázsia és a Közel-Kelet egy kicsit le van maradva, ami érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb ember milyen tartalmakat keres.

Screen of NordVPN server locations
Nearest server connection screen

NordVPN alkalmazás

A NordVPN majdnem minden operációs rendszerre kínál alkalmazást. Az anonim, VPN-en keresztüli böngészés pofonegyszerű az Android- és iOS-felhasználóknak, és a Windows és OS X asztali verziókkal egyetemben az alkalmazások könnyen telepíthetőek és működtethetőek. A Linux-felhasználók egy kicsivel kevésbé szerencsések: ehhez az alkalmazásverzióhoz a számítógépek jobb megértése szükséges. Ez persze nem jelenthet akadályt az átlagos Linux-rajongónak, különösen, ha figyelembe vesszük, mennyire jók a Linux-útmutatók.

A VPN-alkalmazás használata egyszerű. Mindegyik verzió alapértelmezett beállításokkal fut első megnyitáskor, így biztos lehetsz benne, hogy már az elejétől eléred a VPN-t. A kiszolgálók és a kiszolgálóországok megváltoztatása egyetlen kattintással/érintéssel történik, és ekkor az alkalmazás automatikusan kiválasztja a legjobb teljesítményű kiszolgálót.

Ezeknek a könnyen használható alkalmazásoknak megvan az az apró hátránya, hogy nem kínálnak olyan fejlett beállításokat, amelyek megtalálhatók más VPN-szolgáltatásoknál.

A Fiókom és beállítások képernyő
Fiókom és beállítások – NordVPN for Windows

Földrajzi alapú blokkolás

A földrajzi alapú blokkolások megkerülése viszonylag egyszerű a NordVPN használatával. A cég még speciális “Smartplay funkciót” is kínál ehhez, ami gyakorlatilag egy beépített proxy, amelynek célja, hogy a jeledet átvigye a földrajzi alapú blokkolásokon, közvetlenül az olyan streamszolgáltatásokhoz, mint a Netflix. Vedd figyelembe, hogy ez a funkció csak a Windows- és OS X-alkalmazásokon működik, illetve korlátozottan az Androidos verzióban.

A Smartplay úgy működik, hogy a normál VPN-t dinamikus DNS-sel kombinálja, optimalizálva a kapcsolatod sebességét. A Smartplay a már említett alkalmazás-alapértelmezések egyike, ezért mindenképp kapcsold ki, hacsak nem az amerikai Netflixen akarsz sorozatmaratont tartani.

És ha már itt tartunk: A NordVPN és minden más szolgáltató ellen is folyamatosan küzdenek a nagy streamszolgáltatók földrajzi alapú blokkolások útján. A szolgáltatóknak gyakran kell frissíteniük szervereiket (és az azokhoz kapcsolódó IP-címeket). A NordVPN különösen aktív ezen a fronton, ezért érdekes lehetőség lehet azoknak a nem amerikaiaknak, akik amerikai Netflixet szeretnének nézni otthonról. A legfontosabb amerikai helyekhez közel található NordVPN-kiszolgáló, így a felhasználók könnyen találhatnak olyan működő VPN-t, ami megfelelő sebességgel bír videó streameléséhez.

Sebesség

A NordVPN a világ leggyorsabb VPN-szolgáltatójaként reklámozza magát, azonban ennek a kijelentésnek az igazságtartalma az éppen használt szervertől függ. A sebességek elképesztőek tudnak lenni, de egyértelműen lecsökkenhetnek, amikor az adott szerveren magas a forgalom. A felhasználók gyorsan válthatnak szervert, és jobb sebességet találhatnak egy másikon, azonban ez a helyzet beárnyékolja a Nord kijelentését.

Pontosan milyenek a fel- és letöltési sebességek a NordVPN-felhasználói számára? Összefoglalva: általában nagyon elfogadhatóak, gyakran nagyon jók, de a válasz mindig attól függ, mekkora a távolság közted és a használt kiszolgáló között, mire használod a kiszolgálót stb. A tartalmak streamelése általában jól működik, a Bittorrenten keresztüli letöltés remek, a legtöbb kiszolgáló pedig nagyon stabil. Így aztán a szolgáltatást nagyon jónak értékelhetjük, de nem “a leggyorsabbnak”, legalábbis nem állandóan.

NORDVPN sebességteszt, helyi szerver
NORDVPN sebességteszt, USA-kiszolgáló
Sebességteszt VPN nélkül

Árak

A vpnszerver.hu örömmel jelenti be exkluzív akciós ajánlatát a NordVPN-re. Egy exkluzív, kétéves előfizetésről van szó, amelyet nem találsz meg a NordVPN boltjában. Ez az akció 66%-os megtakarítást jelet, és havi kb. 1120 forintért élvezheted a NordVPN-t. Ezenkívül a NordVPN három standard lehetőséget kínál. A legolcsóbb opció az egyéves előfizetés kb. 1950 forintos havi árral. Rövidebb előfizetésekre is van lehetőség, de ezek többe kerülnek: kb. 3350 forint egy hónapos előfizetés esetén, egyéves előfizetési szerződés esetén pedig kb. 2520 forint a havi díj.

Ha a szolgáltatást elkötelezettség nélkül szeretnéd kipróbálni, erre lehetőséged van a NordVPN által kínált háromnapos próbával. Még mindig nem vagy biztos, hogy hosszabb időre elköteleződnél náluk? Akkor jól jöhet a 30 napos pénzvisszafizetési garancia.

Képernyőkép a NordVPN szuperajánlatáról

Adatvédelem és biztonság

A VPN-ek célja az online adatvédelem és biztonság növelése. Milyen ebből a szempontból a NordVPN más szolgáltatókkal összehasonlítva? Örömmel jelenthetjük ki, hogy a cég igen megbízhatónak tűnik. A székhelyük Panama, és elkötelezettek szigorú “nincs naplózás” szabályzatuk mellett, ezért a legtöbb felhasználó biztonságban érezheti magát, ha ezt a szolgáltatást használja. A titkosítási protokollok még nagyobb bizalomra adnak okot: NordVPN a legmodernebb protokollokat használja: OpenVPN, PPTP, L2TP/IPSec, és újabban: IKEv2/IPSec.

Az utóbbi kínálja a legjobb védelmet jelen pillanatban (ez az Apple alapértelmezett védelme iOS- és Mac OS-alkalmazásaikon), így a NordVPN az egyik legbiztonságosabb VPN-szolgáltatás jelenleg. A Windows- és Android-felhasználók számára megjegyzendő, hogy ezek az operációs rendszerek (valamiért) az OpenVPN-t részesítik előnyben az IKEv2/IPSec felett, azonban ez megoldható néhány kattintással.

A NordVPN alkalmazásai rendelkeznek vészleállítóval, azonban ezzel kapcsolatban kérdések merültek fel a felhasználói közösségben. A funkció egyszerűen leállítja a VPN-kapcsolatot használó alkalmazásokat, amikor az megszakad, de úgy tűnik, nem akadályozza meg, hogy a külső felek kommunikáljanak a számítógépeddel az alkalmazások leállása után. Így valószínűleg történik titkosítatlan (és/vagy hozzájárulásod nélküli) adatátvitel a vészleállító aktiválódása után; megtudtuk, hogy a NordVPN dolgozik ezen a problémán, azonban mostanáig még nem végezték el a javítást.

Az egyéb biztonsági lehetőségeket nézve olyan érdekességeket láthatunk, mint például a VPN-en keresztüli TOR-böngészés, amely még egy csavart ad a már egyébként is titkosított adatoknak. A mezei TOR-felhasználóknak valószínűleg nem tetszik ez a lehetőség, hiszen mind a TOR, mind az extra titkosítási réteg jelentősen csökkenti az internetsebességeket, azonban az olyan emberek számára, akik az online forgalmuk maximális védelmét igénylik, érdemes lehet kipróbálni ezt a lehetőséget.

A VPN-kapcsolat tesztelésével egy külön cikkünk foglalkozik részletesebben.

Képernyő a Nord VPN DNS-szivárgás-tesztjéről

Torrentezés és Netflix

A NordVPN egyik erőssége, hogy segít megkerülni az olyan nagy streamszolgáltatók földrajzi alapú blokkolásait, mint az amerikai Netflix vagy a brit BBC iPlayer. Ez a legtöbb VPN-felhasználó számára nagyon fontos egy szolgáltatóval kapcsolatban. Az amerikai Netflixhez hasonló szolgáltatások megnyitásához nagyon könnyen talál az ember VPN-szervert, a letöltési sebességek pedig általában lenyűgözőek.

A Bittorrent-felhasználók is örülhetnek: A NordVPN titkosítási szintje kiváló, és sosem jelentettek DNS-szivárgást, ezért a szolgáltatás viszonylag biztos befutó, ha online adatvédelmet keres az ember.

Ügyfélszolgálat

A NordVPN ügyfélszolgálata tényleg nonstop működik. A csevegéses támogatás és a gyakori kérdések mellett számos útmutató is segít az általános kérdésekben.

Összegzés

A megbízható és megfizethető VPN-szolgáltatást kereső embereknek érdemes megnézniük a NordVPN-t. (Az ingyenes VPN-ek használatát nem javasoljuk.) A vállalat alkalmazásai könnyen használhatóak, egyes felhasználók számára túl egyszerűek is lehetnek. A biztonság szempontjából a cég folyamatosan dolgozik a titkosítás és az adatvédelem javításán: az IKEv2-titkosítás nemrégi elérhetővé tétele jelentősen növeli a szolgáltatás minőségét és megbízhatóságát, a felmerülő panaszokat (pl. a vészleállító biztonságával kapcsolatosan) pedig komolyan veszi a cég, és siet kijavítani a problémákat.

Az árak korrektek, különösen ha igénybe veszed a sok akciós ajánlat egyikét. Ha még hozzávesszük a 3 napos ingyenes próbát is, akkor a következtetés egyértelmű: a NordVPN ajánlatát nagyon nehéz visszautasítani.

Leave a Reply