Warp, új VPN a Cloudflare-től

A Cloudflare felfedte új, ingyenes VPN-jét, a Warpot

A Cloudflare, az online biztonság területén tevékenykedő ismert vállalat nemrég felfedte új projektjét: a Warpot. Ez egy ingyenes VPN, ami állítólag biztonságos, okos és gyors. Egy évvel követi a sikeres DNS-feloldójukat. Vajon eljött a várva várt Kánaán?

A DNS-feloldó

2018-ban a Cloudflare elindította a híressé vált 1.1.1.1-et, ami a Google DNS-feloldóinak gyors és biztonságos alternatívája hivatott lenni. Elindulása után a médiában rengeteg helyen felkapták a sztorit, és az új alternatíva fantasztikus értékeléseket kapott.

Hogy mi a DNS-feloldó? Nos, amikor beírod a böngésződbe, hogy “www.google.com”, ezt a webhelynevet egy számsorozatra fordítják le (ez a feloldás). Ennek az oka az, hogy mi, emberek, könnyebben jegyzünk meg neveket, mint számokat. Minél gyorsabb a feloldás, annál gyorsabban tölt be az oldal. Az 1.1.1.1. nemcsak gyorsnak és megbízhatónak bizonyult, hanem nagyon biztonságosnak is! Ha a Cloudflare DNS-feloldóját használod, akkor az IP-címed 24 órán belül törlődik. A Google vagy az internetszolgáltatód DNS-feloldója esetén ez nem így van.

Cloudflare VPN: természetes előrelépés

Ezért aztán ez az új fejezet nem nagy meglepetés. A Warp lehet, hogy új versenyző, de szerintünk nem fog sok időbe telni, amíg népszerűvé válik. Először is azért, mert ingyenes. A Cloudflare hírneve pedig kimondott előnyt jelent azokkal az ingyenes VPN-t szolgáltató cégekkel szemben, akik elfelejtik megemlíteni, hogy az adataidat harmadik feleknek adják el.

Más híroldalak már dicsérik is a Warp által nyújtott biztonságot és a földrajzi alapú blokkolások megkerülését. Azonban nem minden arany, ami fénylik. Nem érezzük helyénvalónak, hogy megerősítsük vagy tagadjuk, hogy mennyire biztonságos a VPN valójában. Ezt a teljes körű értékelésünkben tudhatod majd meg, amire már nem kell sokat várni.

Az ingyenes szolgáltatások hátulütői

Nem újdonság a VPN földrajzi alapú blokkolások megkerülésére történő használata. A Netflix, a Hulu, a BBC iPlayer és még sok más médiavállalat szerzői jogi okokból megpróbál blokkolni minden külföldi forgalmat. Emiatt van hatalmas eltérés a TV-sorozatok és a filmek elérhetősége között, különösen az amerikai kínálattal összevetve. Az ingyenes VPN-ekkel az a probléma, hogy ezek a vállalatok ezeket is blokkolják.

Hogy pontosan hogyan blokkolják az ezekről a VPN-ekről érkező forgalmat? Ha ugyanahhoz a VPN-hez ezer ember csatlakozik, hogy megpróbáljon Netflixet nézni, akkor a vállalatnál látni fogják, hogy 1000 különböző eszköz csatlakozik ugyanazzal az IP-címmel. Ez azonnal leleplezi a VPN-t. A vállalat így aztán blokkolja az IP-címet, hogy többé ne lehessen csatlakozni azon keresztül a szolgáltatáshoz.

A VPN-szolgáltatók azért kérnek előfizetési díjat, mert nagyon drága dolog új IP-címet biztosítani minden alkalommal, amikor egyet blokkol egy médiavállalat. Na és a Warp?

Vajon mindent belead a Warp?

Kérdés, hogy a Cloudflare rendelkezik-e az új IP-címek és kiszolgálók létrehozásához szükséges forrásokkal. És ha igen, hajlandóak-e vállalni a háborút a médiavállalatokkal? Nehéz megmondani. De egy valami biztos: attól még, hogy ma tudsz az amerikai Netflixhez csatlakozni a Warppal, nem biztos, hogy jövő héten vagy egy hónap múlva is tudsz majd.

Csak egy módon biztosíthatod, hogy a sorozatmaratonod nem marad félbe: fizess elő az általunk értékelt VPN-ek egyikére! Szerintünk a legjobb választás a 5 Euro VPN, ami a kiemelkedő szintű biztonságot rendkívül megfizethető árakkal kombinálja. A teljes értékelését itt olvashatod el.

Mit gondolsz a Warpról? Várjuk a hozzászólásokat!

Szóljon hozzá

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments