Tiltólista jelképe egy mappán.

Oroszország tiltott oldalak blokkolására utasít VPN-eket

Az orosz kormány nemrég azt követelte 10 nagy VPN-szolgáltatótól, hogy blokkolják az Oroszországban tiltott webhelyeket. Ha a szolgáltatók nem engedelmeskednek, akkor lehet, hogy a saját webhelyük is felkerül a tiltólistára.

Az orosz internetkorlátozás

Oroszország már régóta korlátozza, hogy polgárai milyen információkhoz férhetnek hozzá online. A kormány folyamatosan kutatja az interneten a nem helyénvaló webhelyeket. Ez a webhelyek aztán az FGIS nevű nemzeti tiltólistára kerülnek. A kormány célkeresztjében leginkább kalózoldalak és extrémnek tartott tartalmak vannak. Azonban a listán található néhány webhelyen biztos meglepődsz. Olyan közismert webhelyek is a tiltólistán vannak, mint a videómegosztó Dailymotion, az élő streamelést lehetővé tévő Twitch és a Reddit nevű vitawebhely. A kormány tiltólistára helyezett egyes Wikipédia-cikkeket is, valamint néhány Bitcoinnal kapcsolatos webhelyet és egy képet, ami Putyint „meleg bohócként” ábrázolja. Az emberek ezt a képet használták fel, hogy kifejezzék tiltakozásukat Oroszország meleg propaganda ellenes törvénye ellen. A képe ezért felkerült az extrém anyagok orosz föderációs listájára.

Orosz VPN-korlátozás

A kormány az orosz internetszolgáltatókat már utasította, hogy blokkolják ezeket a tiltott webhelyeket. A blokkolást azonban számos módon ki lehet kerülni. Ezért foglalkozik most a kormány a VPN-ekkel és az egyéb névtelenséget biztosító szolgáltatásokkal. A következő 10 VPN kapott értesítést az orosz kormánytól: ExpressVPN, NordVPN, IPVanish, HideMyAss!, TorGuard, VPN Unlimited, Kaspersky Secure Connection, OpenVPN, Hola VPN és VyprVPN. Az értesítésben az áll, hogy „a 2006.07.27-ei, az információkról, a információs technológiákról és az információvédelemről szóló 149-FZ föderációs törvény 15.8 cikkének 5. bekezdésével összhangban tudatjuk kötelezettségéről, hogy az értesítés átvételétől számított 30 munkanapon belül csatlakoznia kell a blokkolt információforrások és -hálózatok föderációs rendszeréhez (az FGIS-hez).”

A kormány azt is követelte a VPN-ektől, hogy információkat adjanak át a cégükről, teljes neveket, címeket és adószámokat is beleértve. A VPN-eknek kevesebb mint egy hónapjuk van teljesíteni ezeket a követeléseket.

A VPN-ek reakciói

Néhány VPN az értesítés megkapása után kivonta szolgáltatását Oroszországból, mivel nem akarnak a kormány feltételei szerint szolgáltatni. Más szolgáltatók még nem álltak elő nyilvános nyilatkozattal. Az Oroszországot otthagyók egyike a TorGuard. Sőt: a vállalat tudatta, hogy „az írás pillanatában a TorGuard már megtette a szükséges lépéseket, hogy teljesen felszámolja Oroszországban a fizikai szerverek jelenlétét. Teljesen letöröltük a szentpétervári és moszkvai helyszíneken lévő kiszolgálóinkat, és a továbbiakban nem kerülünk üzleti kapcsolatba a régió adatközpontjaival.”

A TorGuard azt is tisztázta, hogy az orosz kormány nem követelt tőlük ügyfélinformációkat. „Egyáltalán nem tárolunk naplókat, ezért a kiszolgálók esetleges feltörésével sem férhettek volna hozzá ügyfeleink adataihoz.” – tették hozzá.

Kövesd a blogunkat, ha nem akarsz lemaradni a legfrissebb adatvédelmi hírekről!

Szóljon hozzá

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments