Az NFL a világ egyik legnézettebb és a legnagyobb bevételű sportbajnoksága, amely az utóbbi években Magyarországon is egyre népszerűbb. A 2019-es, 54. Super Bowlt az Egyesült Államokban több mint 100 millióan követték, de a Nielsen közönségmérő adatai szerint már Magyarországon is a legnagyobb futballbajnokságok nézettségével vetekedik a bajnokság, amelynek döntőjét a férfi célközönség majdnem negyede nézte élőben. Országunkban az NFL a Sport TV és Faragó Richárd nevével forrott össze, hiszen a sportkommentátor és a csatorna már 2004 óta közvetítették az amerikaifutball-ligát. Ez azonban az idéntől megváltozik, hiszen a közvetítési jogokat a Network4 új sportcsatornája, az ARENA4 szerezte meg, így a szeptember 11-én induló bajnokságot egy alacsony lefedettségű csatorna fogja adni, amely több szolgáltatónál, így a Diginél és a Telekomnál sem fogható, ráadásul az sem kizárt, hogy a mérkőzéseket az eredeti, angol kommentárral fogják leadni. Ezzel ellentétben az Egyesült Államokban az NBC Sports, a CBS, a FOX és az ESPN is közvetítenek mérkőzéseket, ráadásul a kezdési időpontok is egyre barátságosabbak az európai nézők számára, a szervezők láthatóan egyre inkább nyitanak az alternatív piacok fele.

Hogyan nézhetem az NFL-t?

Annak ellenére, hogy Magyarországon számos akadály nehezíti az amerikaifutball-rajongókat abban, hogy magyar nyelven, ingyenesen érhessenek el magas színvonalú közvetítéseket, nem kell csüggedni, hiszen számos módon át lehet játszani a különböző geokódolásokat és egyéb korlátozásokat. Természetesen ahhoz, hogy az NFL-mérkőzéseket jó minőségben tudja követni, szüksége lesz egy olyan VPN-re, amely magas kapcsolati sebességgel rendelkezik. Emellett fontos az is, hogy a szolgáltató számos szerverrel rendelkezzen az Egyesült Államokban, hiszen lehetséges, hogy egyes IP-címeket kiszűrnek a közvetítő weboldalak vagy alkalmazások. A következőkben leírjuk, hogy szerintünk melyik VPN-ek a legmegfelelőbbek, hogy Ön minél egyszerűbben tudja meghozni döntését! Ezután pedig bemutatjuk, mennyire színes a kínálat, amikor az NFL-ről van szó.

Az általunk ajánlott VPN szolgáltatók

ExpressVPN

Az Express VPN az elsőszámú választásunk, amikor az Egyesült Államokról van szó. Könnyedén oldja fel a földrajzi korlátozásokat, ráadásul az egyik legyorsabb kapcsolattal rendelkezik. Barátságos felhasználói felületének hála könnyedén használható, ráadásul rendkívül biztonságos. 30 napos pénzvisszaszerzési garanciát biztosítanak.

NordVPN

Szerintünk a NordVPN a legmegbízhatóbb az alacsonyabb árú szolgáltatók közül, hiszen a nagyszámú szervereik garantálják, hogy jó minőségben nézhetjük a közvetítéseket. Az NFL-en kívül ráadásul többek közt a Netflix, a BBC iPlayer, a Disney+ és a HBO is elérhető. 24/7-ben elérhető élő chates vevőszolgálatot és 30 napig ingyenesen elérhető szolgáltatást kínálnak. Az egyik legnépszerűbb választás.

Private Internet Access

A 2 éves szerződés esetében csupán hónaponként 2.50 dollárért elérhető VPN a már említett előnyök mellett korlátlan számú készülékre biztosít szimultán hozzáférést.

CyberGhost

A CyberGhost több mint 165 szerverrel rendelkezik az Egyesült Államokban, emellett egyszerre hét eszközt is csatlakoztathatunk. 45-napos visszatéri garanciájuk az egyik legelőnyösebb a piacon.

Az általunk ajánlott közvetítések- az igazi rajongóknak

Mielőtt továbbmennénk, fontos leszögezni, hogy a következő csatornák közvetítenek NFL mérkőzéseket: CBS, ESPN, FOX, NBC, NFL Network. A különböző streaming szolgáltatások különféle rajongói szinteket céloznak meg- így fontos már az elején meggondolni, mennyit is szeretnénk áldozni erre a hobbira. A következőkben kiemelünk egy pár opciót, amelyek közül bárki találhat magának valót- a legfanatikusabb rajongóktól az alkalmankénti követőkig.

A legfanatikusabbaknak: DIRECTV

A DIRECTV az egyértelmű választás azok számára, akik az akció minden egyes percét szeretnék kiélvezni, természetesen élőben. Azonkívül, hogy minden egyes mérkőzést láthatunk, a szolgáltatás olyan extrákat is kínál, mint például az NFL Sunday Ticket, amely hozzáférést biztosít minden mérkőzésre, amelyre egyébként nem elérhetőek közvetítési jogok, valamint még több hírhez, információhoz és személyre szabott nézői élményhez. Amennyiben az amerikai futballon kívül másra is jutna időnk, a csomag magába foglal majdnem 200 egyéb csatornát is. Az egyedüli hátrányt a borsos ár jelenti, amely havonta 70 dollártól kezdődik.

A legjobb az élő sportközvetítéseknek: fuboTV

Az utóbbi években az NFL rajongók kedvencének az elérhető árú Sling TV számított, ám mivel az NFL visszavonta tőlük az NFL Network-öt, míg a fuboTV kiegészítette szolgáltatásait az ESPN-nel, mi immáron utóbbit ajánljuk az amerikai sportok követői számára. Azonkívül, hogy a piacon elérhető minden NFL mérkőzést közvetít, a fuboTV rengeteg egyéb sportcsatornához is hozzáférést biztosít, mint például az NBA TV és az MLB TV. A szolgáltatás azonban ebben az esetben sem kerül kevésbe, az ár havonta 55 dollár.

A türelmeseknek: NFL Game Pass

Az NFL Game Pass egy igencsak előnyös kombinációt ajánl: minden egyes NFL mérkőzés, reklámok nélkül, szezononként csupán 99 dollárért. A hátránya? A mérkőzések csak azután válnak elérhetővé, miután befejeződtek.

Az elérhető opció: CBS All Access

Ez az opció különösen csábító lehet azoknak, akik főként a kedvenc csapatuk mérkőzéseit szeretnék látni: a helyi CBS csatorna által közvetített mérkőzések válnak elérhetőve. Ez természetesen megerősíti azt a feltételezést, miszerint a VPN-ünk minél több szerverrel kell rendelkezzen. Az ár ebben az esetben csupán 6 dollár havonta.

További megfontolandó opciók: Hulu, YouTube TV, Amazon Prime Video, Sling TV, AT&T TV Now

Összefoglaló

A legújabb fejlemények fényében még egyértelműbbé vált, amit talán eddig is tudtunk: a legjobb opció az NFL mérkőzések megtekintésére egy VPN. Ugyan léteznek mind ingyenes VPN-ek, mind egyéb ingyenes közvetítések, ezeknek az árát az adatainkkal, a minőséggel, vagy legrosszabb esetben akár vírusokkal fizetjük meg. A cikkben felsorolt bármely VPN- közvetítés kombináció alkalmas arra, hogy a mérkőzéseket legálisan, biztonságban, és magas minőségben élvezzük, ráadásul a legtöbb esetben lesz egy hónapunk eldönteni, megéri-e számunkra ez az opció.

Leave a Reply