Biztonságos Böngészés

Miért elengedhetetlen a VPN használata 2020-ban

Az internet már a megjelenése pillanata óta könnyebbé tette az életünket, lehetővé téve például a távoli kapcsolattartást világszerte.

Ez az eredetinek nevezhető cél mellett azonban olyan előnyök is könnyedén észrevehetőek és használhatóak, mint a korlátlan mennyiségű információhoz való hozzáférés, a közösségi oldalakra való regisztráció, az online vásárlási lehetőségek és e-ügyintézés, videók megosztása vagy épp megtekintése vagy az útvonalunk megtervezése.

Milyen hátrányai vannak az internethasználatnak?

Az előnyök túlnyomó többsége világszerte, így Magyarországon is elérhető, hiszen épp ez az internet egyik legnagyobb erőssége: mindenki saját igényei szerint használhatja.

Vannak azonban ágazatok, amelyek kevésbé hozzáférhetőek és nyitottak, ilyen például a szórakoztatási ipar is. Az idő elteltével egyre több személy kereste az interneten a szórakozást a hagyományos módszerek helyett, ám ez azt is jelentette, hogy különféle szolgáltatások és szolgáltatók váltak elérhetetlenné vagy épp megfizethetetlenné.

Ezzel párhuzamosan amint egyre népszerűbbé vált az internet, úgy jelentek meg a csalók is, akik az utóbbi időben egyre szofisztikáltabb módszereket dolgoztak ki, hogy kicsalják pénzünket vagy épp adatainkat. Ráadásul utóbbiak miatt nem csak a hackerektől kell félnünk, hiszen egyre gyakoribbak a hírekben az óriási adatszivárgások.

Óriási cégek és olyan ismert brandek mint a Facebook vagy a Yahoo sem tudták, vagy épp nem akarták elkerülni a felhasználóik adatainak különféle módokon való felhasználását. És akkor még meg sem említettük az olyan, talán még befolyásosabb szereplők hatását, mint a kormányok, akik számára egyáltalán nem mindegy, mikor és hogyan használjuk az internetet.

Nem csoda tehát, hogy az átlagos internetfelhasználó egyre inkább szeretne egy hozzáférhető megoldást találni az ilyen és ehhez hasonló problémákra.

Mi a megoldás?

Szerencsére a fenyegetésekkel együtemben a lehetőségek is fejlődtek, és mindezen problémákra megoldást jelenthet egy megbízható VPN használata. Egy ilyen VPN elrejti a felhasználó valós IP-címét, ami több szinten is óriási előny.

Először is, így nem kell aggódnunk adataink biztonsága miatt, hiszen a titkosításnak hála megelőzhetünk bármiféle ránk irányuló fenyegetést, legyen az más felhasználók, cégek vagy akár kormányzati intézmények részéről.

Másodsorban, ez lehetővé teszi számunkra, hogy letölthessünk olyasmiket, amikhez egyébként nem, vagy nehezen férhettünk volna hozzá.

A torrentezést több európai államban is egyre szigorúbban büntetik, Magyarországon a jelenlegi törvények szerint a magáncélból való letöltés ugyan nem, a feltöltés azonban már jogilag aggályos. Ezt azonban könnyedén kijátszhatjuk gyakorlatilag bármelyik VPN használatával.

Mi másban segíthet egy VPN?

A harmadik, és talán legfontosabb érv pedig a hozzáférés olyan weboldalakhoz és szolgáltatáshoz, amelyek csak egy bizonyos ország vagy régió területén belül elérhetőek. Ez az, ami összeköti a Netflix és az HBO Max rajongóit: akár a Netflix nagy-britanniai verziójára, akár a csak az Egyesült Államokban elérhető HBO Max sorozataira vagy filmjeire vagyunk kíváncsiak, a megoldás a VPN használatában rejlik.

De természetesen korántsem csak filmekről van szó: a sportközvetítések egyszerű elérése és a közvetítések magas felbontása az egyik leggyakoribb ok a VPN használatára, és ne feledkezzünk meg a különböző sportfogadási, vásárlási, vagy épp gaming oldalakról sem. Egy szó, mint száz: egy stabil és megfelelő VPN használata ma már elengedhetetlen az átlagfelhasználó számára.
Mi a VPN

A megfelelő VPN kiválasztása

Természetesen azonban nem mindegy, milyen szolgáltatót használunk böngészés, letöltés, vagy épp filmnézés céljából.

Léteznek ugyan magukat ingyenesként hirdető VPN-ek, ám ezek aligha nevezhetőek megbízhatóak. Nem hiába szereztek rossz hírnevet a felhasználók körében és jelentek meg negatív fényben a médiában is: sajnos ezen VPN-ek többsége egyáltalán nem biztonságos.

Többféleképpen is “megfizethetünk” a szolgáltatásért: vírusok, adatok kiárusítása, kapcsolatok a kínai kormánnyal vagy egyszerűen nem megfelelő adatvédelmi irányelvek. Így ahelyett, hogy biztonságosan, gyorsan és anonim módon böngészhessünk, mindennek az ellentéték kapjuk.

Egy megbízható (fizetős) VPN-nek ideális esetben minél több szerverrel kéne rendelkeznie, emellett fontosak a megfelelő biztonsági intézkedések, a magas sebesség és természetesen a megfizethető ár és pénzvisszafizetési garancia.

Mindezek fényében természetesen a végső döntés a felhasználó kezében van, ám mi azt ajánljuk, vegye figyelembe ezeket a kritériumokat, mielőtt választana. Amennyiben tanácsra van szüksége, mi azt ajánljuk, kezdésként válasszon egy ismert és sokak által használt VPN szolgáltatót.

Továbbá összeállítottunk egy listát az általunk legjobbnak vélt szolgáltatókról. Ne feledje, a VPN használata egy olyan, teljesen legális megoldás, amely végsősoron egy többszörösen megtérülő befektetés.

Szóljon hozzá

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments