Facebook vs Belgium

A Facebook a belga bíróságon küzd a követéstiltás ellen

A Facebook a héten ismét a belga bíróságon küzdött a követéstiltás ellen, amit az 2018-ban rendelt el. A belga bíróság kihirdette, hogy a Facebook megszegi a belga adatvédelmi törvényeket. Napi 250 000 eurós (kb. 80 millió forint) bírsággal fenyegetnek, ha a Facebook nem hagy fel az emberek online viselkedésének követésével.

Az eset

2018-ban a Facebook azért állt a belga bíróság előtt, mert törvénytelenül követte az emberek böngészési viselkedését. Ez kiterjedt a Facebook-fiókkal nem rendelkezőkre is. A Facebook azért gyűjti ezeket az adatokat, hogy harmadik felek számára értékesítse azokat. Ezek a harmadik felek pedig célzott hirdetéseket tudnak létrehozni velük. Az emberek böngészési tevékenységeinek követése a tudtuk és beleegyezésük nélkül megsérti a belga adatvédelmi törvényeket, és ezért kérte a belga bíróság, hogy függessze fel a belga polgárok böngészési viselkedésének követését. Ennek hiányában a Facebook 250 000 eurós bírsággal nézhet szembe minden egyes nap, egészen addig, amíg meg nem felel ennek a követelménynek.

A Belga Nemzeti Adatvédelmi Hatóság nyilatkozata a követéstiltásról

A Belga Nemzeti Adatvédelmi Hatóság egy e-mailben magyarázta meg a Facebookra vonatkozó követéstiltás okát. „Mivel a Facebook közösségi pluginjai és pixelei webhelyek millióin jelen vannak, ezért a Facebook képes bárki böngészési viselkedését alaposan feltérképezni. Ez a kényes webhelyeken, például egészségügyi problémákról, szexualitásról és politikai beállítottságról szóló webhelyeken végzett böngészésre is kiterjed. A Facebook ezután ezeket az információkat arra használja, hogy profilt készítsen a böngészési viselkedésből. Ezzel a profillal pedig hirdetésekkel célozzák meg az embert, például kereskedelmi vállalatok termékeiről és szolgáltatásairól vagy politikai pártok üzeneteiről szóló hirdetésekkel.” A Belga Nemzeti Adatvédelmi Hatóság szerint a Facebook még mindig törvényt szeg, különösen most, hogy a belga adatvédelmi törvények szigorúbbak lettek.

A Facebook nyilatkozata a követéstiltásról

Facebook a követéstiltásra azzal válaszolt, hogy az új „Történettörlő” eszközük több információt nyújt az egyéb webhelyeken a Facebook által gyűjtött adatok fajtáiról, és ezek szabályozhatóak is. Ezzel az eszközzel az információk le is választhatóak az ember a fiókjáról. „Számos változtatással, többek között adatvédelmi frissítésekkel tettük egyértelműbbé eszközeinket és azok működését, valamint hogy az embereknek milyen választási lehetőségeik vannak.”

A személyes adatok védelme online

Az adataid megfelelő védelméhez az a legjobb, ha saját kézbe veszed az irányítást. Egy VPN használatával egyszerűen maradhatsz biztonságban és névtelenül online. Ez megakadályozza azt is, hogy a webhelyek adatokat gyűjtsenek rólad vagy kövessék a böngészési szokásaidat. Ha többet szeretnél tudni a VPN-ekről és működésükről, olvasd el a  Mire jó a VPN?  cikkünket. Ha pedig különböző VPN-szolgáltatók összehasonlítására vagy kíváncsi, akkor nézd meg A 10 legjobb VPN-szolgáltató cikkünket.

Szóljon hozzá

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments